Jagoda
Jagoda Kamczacka (wiciokrzew siny)
- Owoce jagody kamczackiej należą do najwcześniejszych w sezonie. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka, co daje wielkie możliwości wykorzystania jagody kamczackiej z owoców można sporządzić konfitury, soki, nalewki, suszyć i mrozić.
- Jagoda kamczacka jest odporna na mróz i może rosnąć w rejonach o surowym klimacie. Pędy wytrzymują mrozy do -45oC, a kwiaty i owoce znoszą przymrozki wiosenne do -8 st. C.
-
Owoce jagody kamczackiej wykazują działanie prozdrowotne, mają duże znaczenie w profilaktyce chorób serca ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie oraz w profilaktyce antynowotworowej ponieważ są bogatym źródłem antyoksydantów wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Przetwory wykonane z owoców zachowują nawet do 80 % tych przeciwutleniaczy. - Eksperci nazwali jej owoce „jagodami wiecznej młodości”, gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające starzeniu się komórek. Jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie.
- Krzew najlepiej rośnie i owocuje na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru, jest to roślina obcopylna więc wymaga zapylania krzyżowego. Dodatkowo jest rośliną, która wczesną wiosną zwabia trzmiele i pszczoły. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste ale nie ciężkie, o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego. Preferuje stanowisko wilgotne ale nie lubi wiosennych podtopień.
- Nowe odmiany łączą w sobie najbardziej pożądane cechy – duże, deserowe owoce o słodko-kwaskowym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, długowieczność, odporność na mróz oraz wczesność. Niezwykła zdrowotność uprawianych odmian pozwala na stosowanie ekologicznych metod uprawy.
-
Sadzenie
Na plantacjach krzewy sadzi się wg schematu:
- do zbioru ręcznego – odległość między rzędami powinna wynosić 2–3 m, w rzędach 1,0–1,5 m (na plantacjach towarowych – 2 500 do 4 000 szt./ha);
- do zbioru mechanicznego – odległość między rzędami 3,5–4 m, w rzędach 0,5–0,7 m (na plantacjach towarowych – nawet do 5 000 szt./ha). -
Przelęgnacja
W ciągu 5–7 lat po posadzeniu wykonujemy systematycznie przerzedzenie korony oraz przycięcie gałęzi szkieletowych . Najlepszym okresem jest jesień, po opadnięciu liści (wiosną najpóźniej do końca marca).
Dla roślin 20-, 25-letnich najkorzystniejsze jest cięcie odmładzające (do wysokości 30–40 cm od poziomu ziemi). W następnym roku pozostawia się wyrosłe pędy. Wiosną trzeciego roku formuje się krzew, pozostawiając na nim, po przerzedzeniu, 10–15 najsilniejszych gałęzi.
Odmiany
- odmiana wczesna , bardzo plenna do 4 kg z krzaka.
- owoce dojrzewają pod koniec maja, są duże, słodkie i aromatyczne, nie osypują sie . Bardzo duża odporność na mrozy.
- odmiana średnio wczesna, owoce dojrzewają w pierwszej połowie czerwca.
- owoce słodkie, soczyste i smaczne około 3-4 kg z krzaka.
- Polska odmiana,odmiana średnio-wczesna jagody dojrzewają w pierwszej połowie czerwca
- owoce bardzo smaczne, słodko-kwaśne i niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste. Dobra przydatność do transportu. Owoce polecane do mrożenia, na susz, a także na soki.
- odmiana wczesna, dojrzewa pod koniec maja, owoce duże wydłużone, słodko-kwaśne.
- owoce dojrzałe osypują się więc trzeba je systematycznie zbierać. Odporna na choroby i mróz.
- najnowsza odmiana kanadyjska - Owoce dojrzewają w 2 połowie VI,Zbiór mechaniczny i ręczny.
- owoce nie osypują się.Średni plon z krzewu: 5 kg (max 6 kg). Średni plon z hektara: 16,5 t/ha (max 19,8 t/ha).
- odmiana kanadyjska, Owoc: średnia masa 1,4 g, kształt kulistoowalny, wydłużony, w smaku słodko-kwaśne do słodkich. Owoce twarde i kruche.
- owoce dojrzewają w 2 połowie VI.
Jagody duże (0,09-1,32 g), bardzo smaczne, bez goryczki, wydłużone. średni plon to 30 q/ha, maksymalnie- 44 q/ha. Dobre zapylacze: 'Czelabinka', 'Izjuminka' i ' Smolińska'.
Jagody średnie lub duże, wydłużonego, gruszkowatego kształtu, z silnym nalotem. Mają przyjemny, słodko- kwaśny smak. Średni plon to 22,6 q/ha, maksymalny- 41,7 q/ha. Najlepsze zapylacze to: 'Smoleńska', 'Dlinnopłodna.
Owoce dość duże, regularnego, cylindrycznego kształtu, jasno-granatowe z nalotem. Bardzo smaczne. Wymaga zapylacza. Dobrym jest 'Dlinnopłodna'.
Owoce duże, o nierównej powierzchni, ze średnim nalotem, smaczne. Odmiana plenna. Wymaga obcego zapylenia.
Odmiana wczesna, bardzo plenna o dużej sile wzrostu. Owoce duże, wydłużone, równomiernie dojrzewające. Dobry zapylacz dla odmiany Atut

Kontakt
Jarski
Gospodarstwo ogrodnicze
55-200 Marcinkowice
ul. Wiosenna 11
tel: 662 113 392
mail: krzaczek30@wp.pl