Jesteśmy gospodarstwem
rodzinnym pokoleniowym,
uprawą sadzonek zajmowali
się już nasi dziadkowie

Krzewy i drzewa owocowe

Jedne z nielicznych najciekawszych odmian drzew i krzewów OWOCOWYCH w naszym Gospodarstwie.

  • Borówka Amerykanska PINK LEMONADE Piękne i smaczne różowe owoce!
    Borówka różowa 'Pink Lemonade' jest odmiana rosnącą w formie krzewu, osiągająca 1,5m wysokości. Owoce tej odmiany mają piękny różowy kolor. Kwiaty i liście tej odmiany są bardzo dekoracyjne.
    Odmiana ceniona ze względu na jędrne owoce, doskonale znoszące transport i jakością znacznie przewyższające owoce odmian wcześniej dojrzewających, zalecana do bezpośredniego spożycia, zamrażania i na przetwory.
  • Jagody Goji (kolcowój chiński) Jagody Goji – uważane za najzdrowsze owoce świata – to owoce kolcowoju chińskiego.
    Jagody goji są bardzo silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który blokuje procesy starzenia się naszego organizmu. Dodatkowo wspomagają regenerację komórek oraz chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Jagody goji wzmacniają odporność organizmu, regulują problemy trawienne, przyczyniają się do redukcji wysokiego cholesterolu i zmniejszania nadwagi.
  • Dereń jadalny Owoce derenia jadalnego znalazły zastosowanie zarówno lecznicze, jak i kulinarne.
    Niewiele roślin jest tak cenionych przez amatorskich wytwórców nalewek jak dereń jadalny. Owoce derenia jadalnego są głównym składnikiem słynnej dereniówki. Ale nie jest jedyne zastosowanie owoców derenia jadalnego, które są przydatne zarówno w kuchni, jak i domowej apteczce.
  • Jeżyna bezkolcowa(wielkoowocowa) Jeżyny (Rubus fruticosus) to łatwe w uprawie krzewy owocowe, znane także pod nazwą ostrężyna
    Jeżyna kojarzona jest z leśnymi, czarnymi i smacznymi owocami o dużych i deserowych owocach, które bez problemów można uprawiać w ogrodzie przydomowym, a także na plantacjach towarowych.
  • Żurawiana wielkoowocowa Jagody żurawiny wielkoowocowej odznaczają się działaniem wzmacniającym i orzeźwiającym oraz wzmagają funkcje żołądka i jelit. Sok zapobiega tworzeniu się niektórych kamieni w nerkach i zalecany jest przy jaskrze. Opisano jego pobudzające działanie na czynność trzustki. Owoce żurawiny odgrywają dużą rolę w zwalczaniu chorób układu oddechowego.
  • Morwa czarna Kwitnie w maju i początku czerwca. Jadalne owoce zebrane w czarne owocostany są kuliste lub owalne, długości do 2,5 cm, bardzo soczyste o słodko-kwaśnym smaku. Dojrzewają w sierpniu i wtedy osiągają barwę czarną i granatową. Wymaga gleby lekkiej, piaszczystej. Nie wymaga cięcia, ale może tworzyć wysokie żywopłoty.
  • Czereśnia 'Kordia' Prunus avium ‚Kordia' Wcześnie wchodzi w okres owocowania, odmiana plenna, regularnie owocująca. Owoc duży lub bardzo duży, sercowaty, wydłużony, ciemnoczerwony. Miąższ zwarty, chrząstkowaty, soczysty, bardzo słodki, niezwykle smaczny. Rzadko pękający.
  • Jabłoń'Złota Reneta' Malus domestica 'Złota Reneta’ Drzewo rośnie początkowo silnie, później słabnie. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje przemiennie, ale bardzo obficie. Owoc średniej wielkości, skórka żółta, pokryta czasem rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ soczysty, kruchy, słodko-winny z charakterystycznym korzennym posmakiem.
  • Brzoskwinia 'Redhaven' Prunus persica ‚Redhaven' Owoc duży, dochodzący do 160g. Skórka złocisto-żółta z jaskrawoczerwonym rumieńcem, pokrywająca większą połowę powierzchni owocu. Miąższ jędrny, soczysty, kwaskowatosłodki, bardzo smaczny, dobrze odchodzący od pestki.
  • Pigwa wielkoowocowa gruszkowa Cydonia oblonga Owoce pigwy cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe, zawierają dużo witamin i cukrów, makro i mikroelementów. Miąższ mają twardy i mało soczysty. Można je wykorzystać do wyrobu marmolad, galaretek, kompotów, soków i nalewek. Cytrynowożółte owoce dojrzewają w okresie września-października. Pozostawione dłużej w pomieszczeniu wydzielają bardzo delikatny orzeźwiający zapach.
  • Świdosliwa Świdośliwy są jeszcze mało znane i rzadko spotykane, a są to rośliny o ogromnych walorach ozdobnych i użytkowych. Owoce tej rośliny tobogactwo substancji mineralnych, witamin z grupy B, magnezu i potasu. Mimo, że mają podobny smak do borówki amerykańskiej, są od niej zasobniejsze w składniki mineralne i mają lepsze właściwości odżywcze.

    W 100 g mrożonych owoców świdośliwy możemy znaleźć ok. 7 razy więcej wapnia i żelaza niż w owocach amerykańskiej oraz 4 razy więcej białka i potasu

Kontakt

Jarski

Gospodarstwo ogrodnicze
55-200 Marcinkowice
ul. Wiosenna 11

tel: 662 113 392
mail: krzaczek30@wp.pl

Sukces! Wiadomość została wysłana.
Błąd! Wiadomość nie została wysłana.